Владата ја објави листата на одобрени проекти посветени на Ковид-19, тврди дека организациите биле избрани на транспарентен начин | Правдико

Правдико

   

Владата ја објави листата на одобрени проекти посветени на Ковид-19, тврди дека организациите биле избрани на транспарентен начин

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Владата ја објави ранг-листата на Комисијата за распределба на финансиски средства наменети за поддршка на здруженија и фондации на сите апликации наменети за справување со Ковид-19, со кус опис на проектот, како и листата на одобрените проекти, по реакциите во јавноста. од Владата тврат дека 40 граѓански организации во инклузивен и транспарентен процес добиле финансиска поддршка за проекти посветени на Ковид-19.

„Во инклузивен и транспарентен процес Владата со одлука за распределба на финансиски средства обезбеди финансиска поддршка на здруженија и фондации за реализација на мерки за справување со Ковид-19. На овој начин се доделија средства за реализација на 40 проекти на здруженија и фондации, во вкупна вредност од 29.519.495 денари.

Комисијата за распределба на финансиските средства ја сочинуваат пет членови кои доаѓаат од Владата, односно Дамјан Манчевски, министер за информатичко општество и администрација (претседател), Мила Царовска, заменик на претседателот на Владата за координација со економските ресори, Бујар Османи, заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Арбер Адеми, министер за образование и наука и Драги Рашковски, генерален секретар на Владата. Дополнително, со цел зголемување на транспарентноста и подобрување на квалитетот на процесот на распределба, во составот на Комисијата се именувани и два члена на Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор, односно Уранија Пировска и Јане Чаловски. На овој начин, за првпат во Комисијата членови од граѓанскиот сектор имаа рамноправна улога и еднаква позиција во носењето одлука за избор на проектите кои беа финансиски поддржани. Овие членови беа избрани на предлог на Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор“, соопшти Владата.

Комисијата формираше оперативно тело во кое членуваат претставници од институциите чии раководители се дел од Комисијата, кои се задолжени за оценување на апликациите. Имајќи го предвид големиот број  пристигнати апликации – 549, од една страна, и кратките рокови од друга, во секоја од овие институции беа ангажирани дополнително уште дваесеттина лица кои помагаа при оценувањето. Комисијата за распределба на финансиски средства, иако свесна за кратките рокови, сепак поради потребата да му се помогне на граѓанскиот сектор и да се поддржат проекти кои придонесуваат за справување со кризата предизвикана од Ковид-19, одлучи да го објави повикот. Внимателно беа избрани областите во кои се изработени проектите, со цел да се помогне на најпогодените и ранливи категории граѓани. Другата опција беше воопшто да не обезбедеше помош.Праксата на поддршка на работата на граѓанските организации ќе продолжи и по завршување на пандемијата, во области кои се од важност за сите категории  граѓани, се додава во образложението на Владата.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико