Правдико

   

Во 2015 година звањето доктор на науки го стекнале 246 лица

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

dru-diktori-600x357Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2015 година, звањето доктор на науки го стекнале 246 лица што претставува зголемување за 19.4% во споредба со 2014 година.

Најголем број од лицата докторирале во областа на општествените науки, 29.3%, потоа на медицинските
науки, 25.2%, следат техничко – технолошките науки со 21.1%, а останатите лица докторирале во областа на
хуманистичките науки, биотехничките и природно-математичките науки.

Бројот на жените кои одбраниле докторска дисертација во текот на 2015 година изнесува 143 кандидати што
претставува 58.1% од вкупниот број на лица кои докторирале во 2015 година.

Од вкупниот број докторирани лица, најголем процент, 47.2%, својата професија ја вршат во образовната
дејност.

Партнери на Правдико