Во периодот од 31.07.2015 до 04.08.2015 издадени 2924 потврди за барање азил | Правдико

Правдико

   

Во периодот од 31.07.2015 до 04.08.2015 издадени 2924 потврди за барање азил

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

18062015163152_11062015160931_migranti1Во периодот од 08,00 часот на 31.07.2015 до 04.08.2015 година во 08,00 часот, издадени се потврди на вкупно 2924 странски државјани, од кои, 1947 се од машки пол, 382 се од женски, 557 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 38 деца кое патуваат без родител, на кое издадена е потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-2437, потоа Ирак-169, Авганистан-113, Пакистан-113, Сомалија-17, Палестина-12, Етиопија 11, додека останатите се во помал број.

Во периодот од 19.06.2015 до 04.08.2015 година во 08,00 часот, издадени се потврди на вкупно 25.672 странски државјани, од кои, 18.409 се од машки пол, 3.398 се од женски, 3.629 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 236 деца кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-19.342, потоа Авганистан-1.877, Ирак-1.414, Пакистан-898, Сомалија- 519, Палестина-432, Конго-285, Камерун-133, Еритреја-129, додека останатите се во помал број.

Во ЈУ Прифатен центар за баратели на азил во дневниот регистар на баратели на азил за 03.08.2015 година е евидентиран 1 барател на азил (маж).

Од вкупниот број на баратели на азил кои се присутни во ЈУ Прифатниот центар, не се евидентирани баратели на азил со повреди, бремени барателки на азил и малолетни лица без придружба на старател.

Од започнувањето на издавањето на потврдите до 04.08.2015 година до Одделението за азил се поднесени 41 барања за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда, при што 31 барања се од државјани на Сирија за азил од нив 10 за деца, потоа три барања од државјани од Пакистан, по две барања од државјани од Мароко, Алжир и Ирак (едно од барањата е за деца) и едно барање од државјанин на Египет.

Во период од 01.08 до 03.08.2015, четирите мобилни екипи на Црвен крст укажаа прва помош на вкупно 455 интервенции, од кои 286 беа извршени во Гевгелија, а 169 во Табановце.

Вкупно 17 трудници побарале медицинска асистенција од мобилните тимови, а само 1 лице е транспортирано до гевгелиската општа болница.

За време на минатиот викенд во Табановце и Гевгелија, вкупно беа дистрибуирани:

• 1102 шишиња вода
• 172 пакети за самопомош
• 205 пакети со храна
• 194 хигиенски пакети за мажи
• 163 хигиенски пакети за жени
• 28 пакети за бебиња
Во период од 27.07 до 02.08 .2015 извршена е дезинфекција на:

9100 м2 вагони и површина на жел.станица Куманово/табановце од страна на ЦЈЗ куманово 6000 м2 вагони и 1500 м2 површина од страна на ЦЈЗ Скопје10320 површина на жел.станица ,автобуска и просотр каде се стационирани мигранти како и на пол.возила во Гевгелија

Препорачуваме

Партнери на Правдико