Во подготовка е изготвување на нов Закон за државнта ревизија | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е изготвување на нов Закон за државнта ревизија

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Постојниот Закон за државната ревизија во голема мера е усогласен со стандардите на Меѓународната организација на врховни ревизорски институции (ИНТОСАИ). Во насока на дополнително усогласување, а со цел да се обезбеди подобрување на функцијата на надворешната ревизија во јавниот сектор, како и зголемување на финансиската и оперативната независност на Државниот завод за ревизија, во рамки на Твининг Проектот „Подобрување на надворешната ревизија и парламентарниот надзор” МК 18 ИПА ФИ 03 20 финансиран од Европската Унија, се наметна потреба од подготовка на нов Закон за државната ревизија.

Јакнење на финансиската и оперативната независност на Државниот завод за ревизија, како и воспоставување на редовен и ефикасен механизам за разгледување на конечните ревизорски извештаи од страна на Собранието на Република Северна Македонија следејќи ја најдобрата пракса од оваа област на земјите во Европската унија..

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01.04.2023 – 31.12.2023

Препорачуваме

Партнери на Правдико