Во подготовка е изготвување на нов Закон за употребта на македонскиот јазик | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е изготвување на нов Закон за употребта на македонскиот јазик

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Во 1998 година, државата поттикната од алармантните состојби во врскасо неправилната употреба на македонскиот јазик и неговото кирилско писмо, го донесе Законот за употребата на македонскиот јазик. Иако Законот за употребата на македонскиот јазик има позитивни ефекти во подигањето на јазичната култура во државата, во практиката сè повеќе се забележува непочитувањето на законските мерки и негрижата за македонскиот јазик во различни сегменти и на различни нивоа од општествениот живот.

Со донесувањето на Законот за употребата на македонскиот јазик ќе се придонесе кон подигањето на јазичната култура, негувањето и заштитата на македонскиот стандарден јазик и неговото кирилско писмо, како и кон почитувањето, унапредувањето и афирмацијата на јазичниот стандард.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 03.01.2023 – 10.02.2023

Препорачуваме

Партнери на Правдико