Во подготовка е Нацрт закон за енергетска ефикасност | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е Нацрт закон за енергетска ефикасност

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Република Македонија има обврска да транспонира повеќе директиви и регулативи во националното законодавство од областа на енергетската ефикасност и тоаЧ – Директива 2012/27/ЕУ за енергетска ефикасностч -Директива 2010/31/ЕЦ за енергетски карактеристики на зградите, -Регулативата 2017/1369 за утврдување на рамка за означување на потрошувачката на енергија, како што се усвоени и изменети од Министерскиот совет на Енергетската заедница.

Целта е усогласување со обврските што произлегуваат од Договорот за основање на енергетската заедница, унапредување на енергетската ефикасност преку примена на мерките за енергетска ефикасност во сите сектори.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:05/11/2018 – 07/12/2018

Препорачуваме

Партнери на Правдико