Во подготовка е предлог на Закон за лицата без регулиран граѓански статус | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е предлог на Закон за лицата без регулиран граѓански статус

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со овој Закон се уредува начинот на прибирање и евиденција на личните податоци за лицата без регулиран граѓански статус, видот на податоците што се евидентираат, постапката (начинот) за стекнување својство на лице со посебен граѓански статус за лица без регулиран граѓански статус и дополнителниот упис на овие лица во матичната книга на родените согласно закон.

Цел на овој закон е стекнување на својство на лице со посебен граѓански статус, заради остварување на право за образование, здравствена заштита, социјална заштита и вработување со задолжително социјално осигурување согласно закон.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 03/06/2019 – 29/06/2019

Препорачуваме

Партнери на Правдико