Во подготовка е Закон за меѓународна развојна соработка и хуманитарна помош во странство | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е Закон за меѓународна развојна соработка и хуманитарна помош во странство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со донесувањето овој закон ќе се усвои една системската рамка за развојна политика и хуманитарна помош, во која ќе можат да се вклучат сите органи на државната управа, државните органи, јавните претпријатија, јавните установи и единиците на локалната самоуправа, односно субјектите на меѓународна развојна хуманитарна помош во странство.

Со законот ќе се воспостави институционалната рамка за планирање, координација и спроведување на меѓународната развојна соработка и хуманитарната помош во странство, ќе се утврдуваат надлежностите и соработката помеѓу институциите, финансирањето и спроведувањето на помошта, како и евидентирањето на помошта.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01.01.2021 – 31.12.2022

Препорачуваме

Партнери на Правдико