Во подготовка е Закон за приватните агенции за вработување | Правдико

Правдико

   

Во подготовка е Закон за приватните агенции за вработување

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Постојната ситуација со која начинот на основање и функционирање на агенциите за посредување за вработување во земјата и во странство, беше уреден со Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност, беше надвор од целта на донесувањето и уредувањето на овој закон и не беше во духот на вработување и осигурување во случај на невработеност.

Цел на Предлог законот е да постои единствено регулирање на приватните агенции за вработување и надминување на постојните проблеми при имплементација на Законот за вработувањето и осигурување во случај на невработеност и Законот за агенциите за привремени вработувања, во кои досега беше регулирано нивното основање и функционирање.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:19/12/2017 – 08/01/2018

Партнери на Правдико