Во подготовка се измени на Законот за пробација | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени на Законот за пробација

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Усогласување со Законот за извршување на санкциите, измени на законските одредби од формален аспект и од аспект на надлежноста на пробациската служба, определување на улогата и начинот на постапување на пробациската служба во делот на условниот отпуст, како и измени на роковите во кои треба да постапува пробациската служба поточно зголемување на рокот во кој биде изработена индивидуалната програма за третман на лицата под пробација и сл.

Целта на Предлог-законот е да се надминат недостатоците кои беа утврдени од досегашната пракса на пробациската служба и да се подобри ефективеноста на пробацискиот систем и заштитните механизми кои што ќе бидат прифатени од страна на заедницата.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 04.04.2022 – 01.12.2022

Партнери на Правдико