Во подготовка се измени во Законот за договорен залог | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени во Законот за договорен залог

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Законот за инвестициски фондови(,,Службен весник на РСМ“бр.12/09, 67/10, 24/11, 188/13, 145/15 и 23/16) воведен е нов тип на инструмент – удели на инвестициски фондови кои ги издава друштвото за управување со инвестициски фондови и истите претставуваат дел од инвестицискиот фонд.Според Законот за договорен залог(,,Службен весник на РСМ„бр.5/03,2/05,87/07,51/11,74/12,115/14,98/15и215/15), истите не можат да бидат предмет на рачен залог односно еден одможните инструменти за обезбедување на побарувањата.

Целта на Предлог законот е да се изврши дополнување на Законот за договорен залог со вклучување и на уделите на отворените инвестициски фондови кои се дел од инвестицискиот фонд, како еден од можните инструменти за обезбедување на кредитните активности на граѓаните и правните лица.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:30/05/2019 – 31/12/2019

Препорачуваме

Партнери на Правдико