Во подготовка се измени во Законот за платниот промет | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени во Законот за платниот промет

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

На 1 јануари 2018 година престанува можноста правните субјекти кои имаат блокирани трансакциски сметки да вршат плаќање со компензација, асигнација, цесија и преземање на долг.

Одложување на примена на одредбата од членот 25 став (1) од Законот за уште една година, со што правните субјекти со блокирана сметка до крајот на 2018 година ќе можат меѓусебните парични побарувања и обврски да ги намируваат преку компензација, асигнација, цесија и преземање на долг.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:01/11/2017 – 30/11/2017

Препорачуваме

Партнери на Правдико