Во подготовка се измени во Законот за трговски друштва | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени во Законот за трговски друштва

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Со Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за трговските друштва се врши промена во условите кои се однесуваат на избор на управители, именување на одбори на директори, членови на управни одбори, членови на надзорни одбори во друштвата со доминантна или во целосна сопственост на државата, во насока на дополнувaње на сертификатите за познавање на англиски јазик со АПТИС, како и бришење на условот за положен психолошки тест и тест за интегритет.

Да се овозможи АПТИС да биде доказ за познавање на странски јазик за избор на управители, именување на одбор на директори, членови на надзорен одбор и на управен одбор, во друштвата со доминантна или во целосна сопственост на државата. Се брише одредбата за полагање на психолошки тест и тест за интегритет.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:03/11/2017 – 30/11/2017

Препорачуваме

Партнери на Правдико