Во подготовка се измени во Законот за трговските друштва | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени во Законот за трговските друштва

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерство за економија започна со процес на изготвување на Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за трговските друштва.

Со Предлог на Законот се уредуваат две облсти, и тоа: -принудното купување и продавање акции, или т.н. „истискување“ и -холдингот, односно концернот како форми на поврзување на друштвата.

Во процесот на принудното купување и продавање акции или т.н „истискувањето“ јасно да се пропишат и дефинираат правата и обврските на доминантниот акционер, кои што вклучуваат задолжително купување на акциите од малцинските акционери, односно соодветно да се пропишат и правата на малцинските акционери да бараат принудна продажба на нивните акции на доминантниот акционер во законска процедура која обезбедува фер, транспарентен и коректен третман.

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 01.10.2021 – 31.07.2022

Препорачуваме

Партнери на Правдико