Во подготовка се измени во Законот за заштита на потрошувачите | Правдико

Правдико

   

Во подготовка се измени во Законот за заштита на потрошувачите

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Предлог на законот за изменување и дополнување на Законот за заштита на потрошувачите е изработен согласно измените и дополнувањата на Законот за Државен пазарен инспекторат кој се усогласува со измената во постојниот член 13- а во Закон за државен пазарен инспекторат каде се менува носителот на надлежноста за водење на прекршочните постапки односно наместо Инспекторатот надлежноста преминува во Министерство за економија .

Оваа измена е неопходна поради усогласување на прекршочните постапки кои ќе се водат пред Министерство за економија како од аспект на функционалноста исто така и од деловодно водење на предметите по кои треба да постапи Прекршочната комисија формирана од министерот за економија .

Временската рамка за изготвување на предлог законот: 28/11/2017 – 20/12/2017

Партнери на Правдико