Правдико

   

Во подготовки се измени во Законот за одбрана

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за одбрана подготвува измени во Законот за одбрана како дел од реформите кои треба да се спроведат при влез на Северна Македонија во НАТО сојузот.

Со овој предлог на закон ќе се овозможи распоредување на припадниците на Република Северна Македонија надвор од територијата Република Северна Македонија во операции и мисии на НАТО на задолжителна основа како и непречено распоредување и транзит низ Република Северна Македонија, на силите и капацитетите на НАТО.

Целта е продолжување на реформите во одбраната на Република Северна Македонија.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:26/03/2019 – 19/04/2019

Партнери на Правдико