Во Собранието јавна расправа за Предлог – законот за нотаријатот | Правдико

Правдико

   

Во Собранието јавна расправа за Предлог – законот за нотаријатот

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Денеска во Собранието на Република Македонија, министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска учествуваше на „Јавна расправа по Предлог – закон за изменување и дополнување на Законот за нотаријатот“, организирана од страна на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците.

Министерката за правда имаше воведно излагање во кое даде образложение и објаснување на содржината на одредбите на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за нотаријатот.

-Намалувањето на трошоците на граѓаните во постапките пред нотарите е главна цел на предложените измени на Законот за нотаријат – потенцираше министерката за правда Рената Дескоска. Според министерката Дескоска, станува збор за намалување на трошоците во постапките пред нотарите за најсиромашните граѓани кои не можат да си ги платат сметките за комунални трошоци и кои земаат мали потрошувачки кредити.

-За сметки за вода, смет, телефон и одржување на заеднички простории во висина до 6000 денари нема да биде потребно учество на адвокати, како и за сметки за струја и парно до 15 000 денари. Со тоа ќе се исклучат и адвокатските трошоци за лицата кои имаат неплатени сметки до одреден износ. Обврската на плаќање на судска такса отпаѓа – тоа ќе биде дополнително олеснување на трошоците на граѓаните – истакна министерката Дескоска.

Како дополнување на намалувањето на трошоците за горенаведената категорија на граѓани, една од клучните измени, според министерката Дескоска е намалувањето на нотарската награда, која со предложените измени ќе биде 10%, но не повеќе од 500 денари, па така, доколку долгот е 1000 денари, надоместокот за нотар ќе биде 100 денари. Ако долгот е 10 000 денари, надоместокот нема да биде 1000 денари, туку 500 денари.

Препорачуваме

Партнери на Правдико