Во тек е процес на изготвување на Закон за медицински сестри и акушерки | Правдико

Правдико

   

Во тек е процес на изготвување на Закон за медицински сестри и акушерки

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за здравство започна процес на изготвување на Закон за медицински сестри и акушерки.

Целта на овој закон е да се уредуваат условите на вршење на здравствената дејност на медицинските сестри и акушерките, условите и постапката за стекнувањето на квалификации за вршење на професиите медицинска сестра и акушерка, континуираното стручно усовршување на медицинските сестри и акушерки заради следење и примена на новите сознанија во медицината од областа на вршењето на здравствената и акушерската нега и унапредување на знаењето и практичните вештини на медицинските сестри и акушерките, како и контрола на квалитетот и стручен надзор над работата на медицинските сестри и акушерките.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:12.02.2023 – 17.02.2023

Препорачуваме

Партнери на Правдико