Водич за цитирање на праксата на Европскиот суд за човекови права | Правдико

Правдико

   

Водич за цитирање на праксата на Европскиот суд за човекови права

© Copyright 2020 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Kако да се одбере кој предмет ќе се цитира? При изборот на предмети од судската пракса на Европскиот суд за човекови права  кои се цитираат од страна на домашните судови во процесотна нивното правораздавање, треба да се имаат предвид следниве критериуми:

Релевантност на предметот кој се цитира: Важно е предметот кое избран за цитирање да биде соодветен за примена во предметот за кој се одлучува. Тоа значи избраниот предмет да биде од помош во однос на начинот на толкување на домашното законодавство инконкрето во однос на конкретното прашање кое се разгледува од страна на домашниот суд.

Целото издание можете да го преземете ТУКА

Партнери на Правдико