Воведено ограничување за движење во шумите - глоба од 1500 до 2000 евра | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

Воведено ограничување за движење во шумите – глоба од 1500 до 2000 евра

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Како превентивна мерка за заштита од пожари Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од денеска воведе ограничено движење на сите лица во шумите и шумските појаси, освен за лицата со дозвола од Јавното претпријатие за стопанисување со државните шуми „Македонски шуми“ и субјектите кои управуваат со заштитените подрачја. Воведена е и забрана за палење стрништа, плевел и други растителни отпадоци во ловиштата.

132BC6FB801E7246A63C6A63E5BA79BC

Ограничувањето за движење во шумите е за периодот од седум часот наутро до 17 часот попладне, а ќе трае до 15 август годинава.

Како што информираат од МЗШВ, од 17 часот попладне до седум часот часот наутро дозволено е движење на сите лица во шумите и шумските појаси заради одмор и рекреација на сопствена одговорност за својата безбедност и обврската за ненанесување на штети на шумата (палење на отворен оган во шума и др). Ова ограничување не важи за организирана тура туристи за туристичко разгледување на шумите со стопанска намена и националните паркови, која ќе биде во придружба на претсваник од ЈП „Македонски шуми“ или националните паркови.

За непочитување на одредбите од забраната, укажува ресорното Министерство, на физички лица затекнати во шума без дозвола од „Македонски шуми“ и субјектите кои управуваат со заштитените подрачја за периодот од 7 часот наутро до 17 часот попладне ќе им се изрече глоба од 1.500 до 2.000 евра во денарска противвредност, согласно член 106 од Законот за шумите.

Со шумите за стопанска намена во Република Македонија стопанисува ЈП „Македонски шуми“ со 30 подружници, а со шумите за посебна намена управуваат ЈУ национални паркови „Маврово“ , „Пелистер“ и „Галичица“, ЈПУЗПП „Јасен“ – Скопје како и ЈП „Паркови и зеленило“ – Скопје.

Забраната за палење на стрништа, плевел и други растителни отпадоци во ловиштата е сочласно член 23 од Законот за ловството и друг земјоделски отпад на земјоделско земјиште, а како превентивна мерка за заштита од шумски пожари. За непочитување на одредбите од ова забрана се предвидува глоба во износ од 1.500 до 3.000 евра во денарска противвредност за прекршок на физичко лице согласно член 79 од Законот за ловството.

Извор: Утрински Весник

Препорачуваме

Партнери на Правдико