За изборните модели | Правдико

Правдико

   

За изборните модели

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

1535583_3766199131498_2051878793_nИзборниот модел, едноставно кажано, претставува збир на правила со коишто се одредува начинот и постапката на претворање на добиените гласови од изборите во мандати. Во теоријата, но и во практиката, воглавно, постојат два вида изборни модели, и тоа: пропорционален изборен модел и мнозински изборен модел. Подолу во овој труд, практично ќе се потрудам да го објаснам функционирањето на изборните модели, како и да дадам размислување за моделот кој најмногу би ѝ одговарал на Република Македонија.

 

Автор: м-р Илија Јованов

Прочитај ја целата статија ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико