Задолжително издавње задолжница на износи поголеми од 300.000 денари – Предлог измени | Правдико

Правдико

   

Задолжително издавње задолжница на износи поголеми од 300.000 денари – Предлог измени

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

nkkkkkkkСогласно сегашното решение во Законот, издавањето на задолжница беше доброволно во сите должничко доверителски односи. Со предложените измени на Законот за задолжница се пропишува дека издавањето на задолжницата во должничко доверителските осноси со кои се создаваат обврски во износи поголеми од 300.000 денари е задолжително, но само околку се исполнети условите за нејзино издавање(должникот да нема блокирана сметка, да не му е изречена прекршочна санкција, да не е поведена стечајна или ликвидациона постапка и во рамките на лимитот од 30% од вкупните приходи остварени во претходната година).

Со постојното законско решение, задолжницата е исправа која се издава на доброволна основа. Пропишувањето на задолжително издавање на задолжница во должничко доверителските односи на износи од 300.000 денари и повеќе, ќе
придонесе за поголемо остварување на целите за кои е донесен Законот за задолжница.

Предлог измените и дополнувања на Законот на задолжница ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико