Правдико

   

Задолжувањето има висока цена: За шест месеци од буџетот исплатени над 40 милиони евра за камати

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

За исплата на камати од буџетот во првата половина од годинава биле потрошени 2.527 милиони денари или околу 41 милион евра, што е за 10,3% повеќе во споредба со истиот период од 2014 година, покажуваат најновите податоци на Министерството за финансии.

cab02457-f1aa-4f40-bdf8-a2718e280524-euros_2184702b

„Ваквото остварување е поради исплата на доспеани обврски за камати од задолжување во земјата и во странство. Трошоците за камати од домашно задолжување беа зголемени за 15,5%, додека за странство за 4,1%. Во анализираниот период, средствата за капитални расходи беа реализирани во износ од 7.610 милиони денари со структурно учество од 8,7% во вкупните расходи (1,4% учество во БДП) и забележаа помала реализација за 9,9% во споредба со истиот период лани“, се вели во извештајот на Министерството за финансии.

Извор: еМагазин

Партнери на Правдико