Започна средбата меѓу Изетбеговиќ и експертите за преиспитување на пресудата за геноцид | Правдико

Правдико

   

Започна средбата меѓу Изетбеговиќ и експертите за преиспитување на пресудата за геноцид

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Член на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ ќе ја објави одлуката за тоа дали ќе биде покрената ревизија на пресудата донесена од Босна и Херцеговина против Србија.

Консултациите ќе се одржат во салата под покровителство на бошњачкиот член на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ.

Во Сараево, почна собирот наречен Советување за поднесената ревизија на пресудата на Меѓународниот суд на правдата во тужбата на Босна и Херцеговина против Србија и Црна Гора за повреда на Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството на геноцид.

Покровител е член на Претседателство на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, a официјалнитe организатори се Фондацијата за правда на Босна и Херцеговина и Институтот за истражување на злосторствата против човештвото и меѓународното право.

Во Сараево Градското собрание поради овој повод се поканети експерти од различни области, а по средбата ќе бидат познати повеќе детали за започнување на постапката за преиспитување на пресудата од 2007 година, според која Србија не беше прогласена виновна за геноцид, но тоа е за неуспехот да се спречат и казнат сторителите. Крајниот рок за поднесување на барањето за ревизија истекува на 26 февруари.

“Меѓу оние кои дојдоа на средбата, која се одвиваше зад затворени врати во Сараево во Градското собрание се Ејуп Ганиќ, претставници на организацијата Мајките од Сребреница. Пристигна и реис-ул-улема на Исламската заедница во БиХ, и Шефик Џаферовиќ и Фахрудин Радончиќ”. Nа средбата дојдоа неколку правни експерти, вклучувајќи го и БиХ.агент Сакиб Софтиќ.

Се очекува обраќање на Изетбеговиќ за медиумите по завршувањето на консултациите. Можно е Изетбеговиќ да ја објави конечната одлука за тоа дали ќе биде поднесено барање за преиспитување на пресудата.

Судот пресуди дека Србија не постапил во заговор со намера да изврши геноцид, ниту поттикнаа извршување на геноцид.

Во четвртокот, на руската амбасада во Босна и Херцеговина, рече дека иницијативата за лансирање на преиспитување на пресудата донесена од Босна и Херцеговина против Србија може да има сериозни последици за стабилноста, политичка хармонија и меѓуетничкиот дијалог во Босна и Херцеговина, социјалниот мир и економски развој, како и државните во регионот како целина.

“Имајќи го предвид горенаведеното, повикуваме уште еднаш внимателно да се процени целисходноста на таквата агенда, која работи на штета на односите во јакнење на довербата, дијалог и соработка, без кои напредокот на Босна и Херцеговина, како мултиетничка држава не е можен”, изјави во четвртокот на Руската амбасада во Босна и Херцеговина.

И шефот на Организацијата за безбедност и соработка (ОБСЕ) во Босна и Херцеговина Џонатан Мур оценети минатата недела дека ревизијата само би ја влошила состојбата во Босна и Херцеговина и во регионот, и не постои можност за промена на пресудата од 2007 година, со која Владата во Белград беше ослободена од вина.

Изетбеговиќ претходно најави дека одлуката за тоа дали ќе има ревизија на пресудата, да се направи врз основа на правни аргументи и дека тоа нема да влијае на политиката.

Коментирајќи во врска со оваа можност, Изетбеговиќ, потврди дека тој е свесен за можните последици, вклучувајќи го и влошувањето на односите во рамките на Босна и Херцеговина, како и оние со Србија, оценувајќи дека за евентуална ревизија може да доведе до “најголемата постдејтонска криза”.

Препорачуваме

Партнери на Правдико