Правдико

   

Започнаа подготовките за изготвување на нов Закон за кривичната постапка

© Copyright 2018 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Министерството за правда иницира изготвување нацрт текст на нов Закон за кривичната постапка

Законот за кривичната постапка е донесен во 2010 година, а започна да се применува од 2013 година. Во периодот на неговата примена беа лоцирани одредени недостатоци кои е потребно да се отстранат. Дополнително, потребно е усогласување на законот со најновите меѓународни стандарди во оваа област.

Целта на Законот е да се изврши усогласување со меѓународните стандарди и да се надминат лоцираните слабости во неговата примена.

Паралелно заради усогласување со новитот закон ќе се изготвува и Закон за јавното обвинителство.

Временската рамка за изготвување на предлог законот:13/11/2018 – 30/11/2018

Партнери на Правдико