Збирки на судски одлуки од Врховен суд на РМ од 1976 до 2014 | Правдико

Правдико

   

Збирки на судски одлуки од Врховен суд на РМ од 1976 до 2014

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Врховниот суд на Република Македонија како највисок суд во Републиката во согласност со Уставот на Република Македонија го обезбедува единството во примената на законите од страна на судовите.

Својата уставна положба Врховниот суд на Република Македонија ја темели на универзалните вредности за правата на човекот и темелните вредности на уставниот поредок, со градење на механизми засновани на начелото на владеењето на правото и начелото на поделба на државната власт на законодавна, извршна и
судска.

Врховниот суд на Република Македонија својата уставна и законска надлежност за воедначување на судската практика и единството во примената на законите од страна на судовите, ја обезбедува со утврдување на начелни ставови и начелни правни мислења на Општа седница.

Следуваат 11 книги – Збирки на судски одлуки од Врховниот суд на Република Македонија и тоа:

Збирка на судски одлуки 2004-2014 Книга XI

Збирка на судски одлуки 2001-2004 – Книга X

Збирка на судски одлуки 2000 – Книга IX

Збирка на судски одлуки 1999 – Книга VIII

Збирка на судски одлуки 1998 – Книга VII

Збирка на судски одлуки 1997 – Книга VI

Збирка на судски одлуки 1990-1996 – Книга V

Збирка судски одлуки 1985-1989 – Книга IV

Збирка на судски одлуки 1980-1984 – Книга III

Збирка на судски одлуки 1975 – 1979 – Книга II

Збирка на судски одлуки – Книга I

 

Партнери на Правдико