Здружението на судиите не е задоволно од законските измени за одговорност и разрешување судии | Правдико

Правдико

   

Здружението на судиите не е задоволно од законските измени за одговорност и разрешување судии

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Последните измени и дополнувањата на Законот за судовите и Законот за Судскиот совет не ги исполнија очекувањата на судите, а во насока на ефективно реформирање на овој сектор, особено измените и дополнувањата што ги регулираат статусните прашања, односно дисциплинската одговорност на судиите и основите за разрешување. Ова е ставот на Здружението на судиите на РМ по одржаната седница на Управниот одбор на 15 мај.

Управниот одбор на ЗСРМ смета дека овие измени не се во корелација со стратегијата за реформа на правосудниот сектор за период 2017 – 2022 година и изразената определбата за реален инклузивен пристап на судиите во овој процес. Во тој контекст Управниот одбор на Здружението на судиите ги повикува и охрабрува Владата и опозицијата да преземат законодавни активности кои во прв план ќе ги стават интересите на судиите, притоа креирајќи стабилни решенија што ќе ја гарантираат судската независност и самостојност, а со цел обезбедување квалитетна и ефикасна правда за сите граѓани.

Управниот одбор на ЗСРМ ја поздравува посветеноста на парламентарното мнозинство и на опозицијата да работат заедно на реформската агенда во правосудниот сектор, но смета дека за нив приоритетни треба да бидат определбите за независно и самостојно судство преку креирање стабилни механизми што ќе ја гарантираат, притоа почитувајќи ги определбите на судиите изразени во повеќе документи доставени до Владата и другите фактори на овој процес.

Тргнувајки од акциониот план за имплементација на стратегијата за реформа на правосудниот сектор 2017 – 2022 година, а притоа имајќи ја предвид целокупната проекција, односно поставеноста на овој процес, Управниот одбор на ЗСРМ изразува надеж дека идните активности ќе го рефлектираат реалниот инклузивен пристап на судиите, со видлив партиципативен ефект во креирањето на законската регулатива.

Извор: Макфакс

Препорачуваме

Партнери на Правдико