Значењето на Европската конвенција за заштита на човековите права во борбата со семејното насилство | Правдико

Правдико

Виртуальное казино Vavada предлагает своим посетителям множество азартных игр, включая популярные слоты, рулетку и покер, а также другие развлечения. Главные достоинства Vavada - это простота использования интерфейса и обширный ассортимент игровых автоматов. Казино Vavada привлекает пользователей разнообразием бонусов и акций. Необходимо помнить о потенциальных рисках, связанных с азартными играми, и важно играть ответственно, устанавливая разумные лимиты на ставки.

   

Значењето на Европската конвенција за заштита на човековите права во борбата со семејното насилство

© Copyright 2022 pravdiko.mk Сите права се задржани. Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без претходна согласност од редакцијата на ПРАВДИКО.

Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи е усвоена во 1950 година во Рим, од страна на 38 тогашни членки на Советот на Европа, а стапила на сила во 1953 година. Како основа за донесување на Европскaта конвенција за човекови права се зeмаат претходно донесените меѓународни документи кои нормираат прашања кои се поврзани со правата и слободите на човекот, пред се Универзалната декларација за човекови права на Организацијата на Oбединетите Нации.

Доведувајќи ја во контекст на семејното насилство може да се утврди фактот дека Европската конвенција за заштита на човековите права и слободи, претставува документ од меѓународна природа кој прашањето за семејното насилство го регулира на еден индиректен, посреден начин. Иако регулирањето на прашањето кое е од непосреден интерес е направено на ваков начин, сепак значењето на некои права предвидени во конвенцијата се од значење за заштитата од феноменот на семејното насилство.

Автор: Доц. д-р Марјан Габеров

Прочитај ја целата статија  ТУКА

Препорачуваме

Партнери на Правдико